Hur man startar en Mac i felsäkert läge

 

Så här startar du en Mac i felsäkert läge så att du kan felsöka och åtgärda problem

 

Säkert läge är en avskalad version av Mac-operativsystemet som kan vara användbar om du försöker felsöka problem med din Mac: kanske körs långsamt, kanske en app orsakar problem, du kanske har problem med krascher eller programmet fryser, eller ännu värre, din Mac kanske inte startar upp alls.

I den här handledningen kommer vi att förklara hur du startar i felsäkert läge, varför du skulle vilja använda felsäkert läge, inklusive vad det gör och inte gör, hur du vet att du är i felsäkert läge och vad du ska göra om din Mac automatiskt startar i felsäkert läge.

Varför använda felsäkert läge

Att använda felsäkert läge kan hjälpa dig att lösa problem som hindrar din Mac från att starta, eller eventuella problem relaterade till din startskiva.

Inom kraftanvändargemenskapen finns det en viss mytologi kopplad till uppstart i säkert läge på Mac. Vissa människor rekommenderar det som ett första steg om din Mac skulle stöta på någon form av problem. Detta är förmodligen effektivt eftersom cacharna rensas i felsäkert läge, och dessa kan bli skadade.

Här är några av anledningarna till att du kanske vill använda felsäkert läge:

  • Om din Mac stannade under uppstart
  • Om du tror att en app orsakar problem
  • Om din Mac går väldigt långsamt (om du startar i felsäkert läge rensas cachen och kan påskynda saker och ting)

Tänk på att rengöring av cachemrorna med endera metoden kan leda till en långsammare Mac under de första omstarterna efter att den har utförts - trots allt är hela syftet med cacharna att göra din Mac snabbare.

 

Vissa människor använder säkert läge för att avinstallera appar som annars visar sig vara "klibbiga" - det vill säga, de är omöjliga att bli av med i normalt driftläge eftersom de är bundna till en systemtjänst som inte kommer att avslutas. I säkert läge laddas inte alla icke-nödvändiga tjänster, vilket övervinner detta hinder.

Om problemet inte uppstår när du startar i felsäkert läge kan det indikera något av följande:

  • Du kan ha inkompatibla inloggningsobjekt.
  • Om du startar om efter att ha använt felsäkert läge och problemet inte upprepas är det troligt att problemet var relaterat till ett cache- eller katalogproblem som har åtgärdats när du körde felsäkert läge.

Hur startar jag en Mac i felsäkert läge

Följ dessa steg för att Säker uppstart av din Mac:

  1. Starta din Mac
  2. Tryck och håll ned Skift-tangenten
  3. Apple-logotypen bör visas
  4. När inloggningsfönstret visas släpper du skifttangenten och loggar in
  5. Du kan behöva logga in två gånger om du har aktiverat FileVault

Vad felsäkert läge gör/inte gör

Säkert läge utför vissa kontroller och förhindrar att viss programvara laddas eller öppnas automatiskt när du startar din Mac. När du startar i felsäkert läge...

  • Endast väsentliga kärntillägg laddas (alias ketxs, eller drivrutiner för hårdvara och mjukvara)
  • Startappar och inloggningsappar/-tjänster laddas inte
  • Teckensnitt som du har installerat manuellt läses inte in

Dessutom rensas system- och typsnittscacher automatiskt, och som en del av uppstartsproceduren verifieras hårddisken och försök görs att reparera problem med kataloger - lite som Windows FDISK kommandoradsapp, även om det som händer är identiskt vad som skulle hända om du klickar på knappen Reparera disk som finns i macOS Disk Utility.

Så, vad kan du göra i felsäkert läge? Inte mycket! Bortsett från de reparationer som nämns ovan, är säkert läge utformat för att låta dig testa din Mac. Om ett problem du har haft inte uppstår när du startar i säkert läge så är det säkert att det är relaterat till en problematisk kärntillägg (kanske felaktig hårdvara som kärntillägget kommer åt), eller – och det är mer troligt –  den är relaterad till en tredjepartsapp eller tjänst som är konfigurerad för att starta med macOS.

Hur du beskär din startapplista

  1. Öppna Systeminställningar och klicka på Användare & Grupper-ikon.
  2. Välj ditt användarnamn till vänster.
  3. Klicka på fliken Inloggningsobjekt.
  4. Välj ett objekt och klicka sedan på minusknappen nedanför för att ta bort det.

Vissa appar och tjänster gömmer sig dock i systemmappar och beskärning av dem är endast för avancerade användare. Att ta bort kärnmoduler är återigen bara för experter, även om det på moderna versioner av macOS är ganska svårt för utvecklare och hårdvaruleverantörer att installera tredjepartsmoduler tack vare kravet på att de ska vara digitalt signerade, så det är mycket mindre troligt att det är orsaken av eventuella problem.

Obs! Försök inte utföra verkligt arbete i säkert läge. Vissa appar fungerar helt enkelt inte och hela systemet kommer att vara långsamt och inte svara. Men för sid problemlösning det råder ingen tvekan om att säkert läge har sina användningsområden.

Hur vet du att du är i felsäkert läge

Till skillnad från med Windows finns det ingen text på skrivbordet när felsäkert läge börjar visa att du har startat upp i det, och du kommer inte heller att vara begränsad till en tydlig låg skärmupplösning. Det kommer dock att finnas ledtrådar i det faktum att systemet kan verka långsamt att svara, och animationer kan verka ryckiga.

Följ dessa steg för att kontrollera om du är i felsäkert läge:

  1. Klicka på Apple-logotypen i menyn (överst till vänster).
  2. Klicka i Om denna Mac.
  3. Klicka på Systemrapport.
  4. Klicka på Programvara och kontrollera vad startläget är listat som - det kommer att säga Säkert om du är i Säkert läge, annars står det Normal.

Andra sätt du kan se att du är i felsäkert läge:

  • Du kanske ser din skärm blinka när inloggningsskärmen visas under uppstart.
  • Beroende på vilken version av Mac-operativsystemet du använder kan skärmen vara grå och en förloppsindikator kan visas under Apple-logotypen under uppstart. I nyare versioner av macOS kommer uppstarten att se ut som vanligt förutom att eventuellt behöva logga in två gånger.
  • Din Mac kommer att vara långsam.

När du är i felsäkert läge kommer du inte att kunna: 

  • Fånga video i vissa videoappar.
  • Ljudenheter kanske inte fungerar.
  • Vissa USB- eller Thunderbolt-enheter kanske inte är tillgängliga.
  • WiFi-nätverk kanske inte är tillgängligt.
  • Fildelning kommer att inaktiveras.
  • Vissa grafiska element visas inte, till exempel kan dockan (visas nedan) se grå ut snarare än genomskinlig.

docka i säkert läge

Om tangentbordet inte är anslutet till Mac-datorn och det därför är omöjligt att trycka på knappen för att starta datorn i felsäkert läge, men det finns fjärråtkomst till datorn, kan du starta den i felsäkert läge med kommandot rad.

1. Gå till kommandoraden genom att öppna Terminal-programfönstret på distans eller genom att logga in med SSH.
2. I programfönstret "Terminal" anger du följande kommando:

sudo nvram boot-args="-x"

Om du behöver köra i detaljerat loggningsläge, använd kommandot:

sudo nvram boot-args="-x -v"

3. För att inaktivera start i säkert läge och återställa normalt startläge, skriv in detta kommando i "Terminal" programfönstret:

sudo nvram boot-args=""

Vad du ska göra om din Mac automatiskt startar i felsäkert läge

Om den upptäcker ett problem som kan åtgärdas med felsäkert läge kan din Mac automatiskt starta i felsäkert läge och försöka reparera det. Förhoppningsvis löser detta problemet, men om det inte gör det och din Mac fortsätter att starta om i felsäkert läge bör du kontakta Apple Support, en auktoriserad Apple-tjänsteleverantör eller besöka en Apple Store för hjälp.

En annan möjlighet är att Shift-tangenten har fastnat och det gör att felsäkert läge implementeras när du startar Mac.

Hur stänger jag av säker start på Mac? Hur kommer jag ur säker start på min Mac?

För att avsluta felsäkert läge stäng bara av din Mac och starta om den (den här gången utan att trycka på Skift).

Att stänga av i felsäkert läge kan ta lite längre tid än det normalt skulle ta att stänga av. Ha tålamod och avbryt inte processen eller använd strömknappen för att stänga av din Mac.

Problem med Mac säkert läge, felsäkert läge fungerar inte

Du kanske är orolig om din Mac kan ta längre tid att starta upp i felsäkert läge. Det finns förmodligen ingen anledning till oro. Det kommer att ta längre tid eftersom Mac kommer att utföra en katalogkontroll av din startskiva.

Om din Mac startar om eller stängs av när du använder felsäkert läge kan det bero på att din Mac redan har reparerat ett problem med startskivan, i vilket fall din Mac har startat om automatiskt.

Men om din Mac startar om återkommande gånger eller stängs av i säkert läge rekommenderar Apple att du kontaktar Apple Support eller konsulterar en Apple-auktoriserad serviceleverantör eller besöker en Apple Store för att få hjälp.

Anteckning skapad "för minne" för ett specifikt fall
källa Apple

Om oss

bottom logo se

Jag är en formgivare. Här kan du se mitt arbete. Jo jag gör mitt jobb.

Huvudregeln - du kommer aldrig se det oavslutade arbetet. Endast grundligt polerat projekt kan producera i livet.

Förpackningsräknare