Diskhantering från kommandoraden, del 1

Diskhantering från kommandoraden, del 1

Diskverktyg i Mac OS X tillhandahåller en rad diskhanteringsverktyg, från att radera och partitionera om hårddiskar till att återställa bilder och reparera volymer. Det är ett enkelt sätt att interagera med ansluten lagring på din Mac.

Utöver detta grafiska gränssnitt finns några kraftfulla kommandoradsverktyg som vi kan använda direkt. I den här serien kommer vi att titta på hur man replikerar funktionaliteten i Diskverktyget på kommandoraden.

Följande guide kommer att kräva användning av en extern hårddisk som kommer att raderas och partitioneras.

Terminologi

En partition är en logisk lagringsenhet som finns på en hårddisk. En hårddisk kan innehålla en enda partition, som använder allt utrymme den innehåller, eller så kan den delas upp i flera partitioner.

För att lagra data på en partition behöver den ett filsystem. När en partition har formaterats kallas denna kombination av partition och filsystem en volym.

Här är en USB-hårddisk som har delats upp i 16 partitioner, som alla kommer att visas separat på Mac som separata volymer sedan de har formaterats, även om de alla är på samma enhet.

Föreställ dig att du har en loftlägenhet som bara består av fyra ytterväggar. Tänk på avskiljning som att sätta upp skiljeväggar för att skapa ytterligare rum. Ju fler väggar du sätter upp, desto fler rum får du, men allt begränsat till den totala mängd utrymme du först hade tillgängligt.

Men dessa rum kan inte användas ännu, inte förrän du bestämmer dig för vad varje rum ska vara. Att formatera en diskpartition är inte annorlunda än att bestämma vilket rum som ska vara sovrummet eller köket. Då blir det en volym.

Med introduktionen av OS X Lion delas din Macs hårddisk upp i två partitioner med två motsvarande volymer. Den första är dold och heter Recovery HD for OS X Recovery, vilket gör att du kan installera om OS X utan att behöva några fysiska media. Den andra är den mer välbekanta Macintosh HD.

Fördelar med kommandoraden

Diskverktyget är mer än tillräckligt för att utföra någon form av diskhantering för de flesta användare. Det är också säkrare än kommandoraden och visar varningsdialoger innan du fortsätter med eventuella destruktiva funktioner.

För mer erfarna användare erbjuder kommandoraden en högre nivå av flexibilitet och kontroll så att det som normalt skulle kräva flera olika interaktioner och musklick kan göras med bara ett kommando.

Diskinformation med diskutil

Kommandot diskutil  tillhandahåller många av funktionerna i Diskverktyget, från att verifiera och reparera volymer till att ändra partitionsinformation.
För att se hela listan över tillgängliga alternativ för kommandot anger du kommandot diskutil< /span>.

Partitionsinformation

Om du använder alternativet lista visas en del grundläggande information om alla tillgängliga volymer och anslutna enheter. Ange:

i Terminal

diskutil list

I följande skärmdump kan du se både Recovery HD och Macintosh HD, båda partitionerna som finns på Mac:s interna hårddisk. En extern hårddisk är också ansluten till en volym märkt  Untitled.

diskutillist

Det finns några dolda partitioner (som EFI) som används för att tillhandahålla drivrutiner och inställningar under uppstart. Dessa är inte volymer eftersom de inte kan monteras.

Beroende på om du har funktioner som FileVault 2 eller Fusion Drive, kan din partitionslayout skilja sig något från det som visas ovan.
För många av alternativen inom diskutil är det nödvändigt att använda disken eller partitionens&nbsp ;Identifierare. Om du använder listan förser du dig med denna information.

Om du har ett antal diskar och bara vill se information om en specifik, kan du lägga till diskidentifieraren till kommandot:

diskutil list disk2

diskutillistdisk2

Den första siffran representerar den fysiska diskidentifieraren. Siffran efter bokstaven "s" representerar partitionsnumret. Om en disk har tre partitioner skulle den följa denna konvention:

  • disk2s1
  • disk2s2
  • disk2s3

Förutom listan kan du också använda info med motsvarande identifierare för att visa ytterligare information, som så:

diskutil info disk2s1

diskutilinfo

Verifiera och reparera volymer

Som inom Diskverktyget kan kommandot diskutil  användas för att verifiera eller reparera volymer av eventuella fel och är mycket enkelt att göra med antingen verifyVolume eller reparationsvolym. Dessa alternativ behöver inte diskidentifieraren, bara volymens namn:

diskutil verifyVolume /Volumes/{volymnamn} diskutil reparationVolume /Volumes/{volymnamn}

Om feedbacken i Terminal ser bekant ut beror det på att det är samma information som Disk Utility tillhandahåller.

diskutilrepair

Diskbehörigheter kan också verifieras och repareras med två liknande kommandon:

diskutil verifyPermissions /Volumes/{volymnamn} diskutil reparationsbehörigheter /Volumes/{volymnamn}

Radera diskar

Att radera diskar från kommandoraden kan vara en farlig process eftersom det inte finns några varningar eller bekräftelser. Ett stavfel kan leda till oåterkallelig dataförlust om det inte finns någon säkerhetskopia att återställa från. Om du inte är bekant med kommandoraden är Diskverktyget lika kapabelt.

Du kan antingen radera en hel disk som tar bort alla partitioner som finns lagrade på den, eller enskilda volymer utan att påverka andra.

För att radera en hel disk behöver du diskidentifieraren, ange följande och justera diskidentifieraren så att den passar:

diskutil raderaDisk JHFS+ Test /dev/{diskidentifierare}

Du kommer att märka att det här kommandot har lite mer på gång än tidigare. Strukturen för kommandot är:

diskutil eraseDisk {filsystem} {Name to use} /dev/{diskidentifierare}

Om du raderar en hel disk rensas alla partitioner och skapas en ny, enstaka partition innan den formateras som en volym.

diskutilerase

Filsystem

Du kan ange vilket filsystem som partitionen ska formateras i genom att använda något som stöds. Det vanligaste skulle vara JHFS+ som är mer känt som Mac OS Extended (Journaled).

För att ta reda på vilka filsystem du kan använda anger du:

diskutil listFilesystems

Namn

Detta hänvisar helt enkelt till namnet på volymen som kommer att skapas. I det här fallet har jag precis märkt volymen som "Test".

Diskidentifierare

Endast den primära delen av identifieraren (dvs. disk1, disk2, disk3...) behövs. Det ytterligare segmentet som anger partitionsnumret utelämnas.

Radera volymer

Att radera volymer raderar eller påverkar inte hela disken, bara volymen du anger.

Här är en extern enhet som är partitionerad med två volymer, FirstVolume och SecondVolume. För att radera SecondVolume är kommandot:

diskutil eraseVolume JHFS+ New /Volumes/SecondVolume

Kommandots struktur är nästan identisk med att använda eraseDisk, bara att du anger volymen istället för disken. Om en disk innehåller flera volymer, ändras bara den du anger.

Omformatera volymer

Du kommer att märka att för att radera en volym måste du specificera filsystemet och namnet. Detta kan vara lite tråkigt om du faktiskt inte vill ändra någon av dessa, utan bara vill radera innehållet.

Istället kommer alternativet omformatera  att radera innehållet i volymen utan att behöva filsystem eller namn, förutsatt att dessa förblir oförändrade.

diskutil reformat /Volumes/SecondVolume

Nu kommer volymen att raderas men det befintliga filsystemet och namnet behålls.

Byta namn på volymer

Inom Finder kan du ganska enkelt byta namn på volymen genom att välja den på skrivbordet och trycka på Retur, precis som du skulle göra med vilken fil eller mapp som helst.

Att byta namn på volymer i terminalen använder en annan metod än att byta namn på filer och mappar, något som uppnås genom att använda kommandot:

diskutil rename "{current name of volume}" "{new name}"

Avsluta

Vi har bara skrapat på ytan av diskutil men täckt en hel del. Även om det grafiska gränssnittet för Disk Utility kan vara lättare att interagera med, kan en uppgift som skulle involvera flera steg utföras med bara ett enda kommando.
I nästa del av den här serien kommer vi att ta upp hur man hanterar partitionering och ändra volymer.

Om oss

bottom logo se

Jag är en formgivare. Här kan du se mitt arbete. Jo jag gör mitt jobb.

Huvudregeln - du kommer aldrig se det oavslutade arbetet. Endast grundligt polerat projekt kan producera i livet.

Förpackningsräknare